top of page

Wat geef je een minimalist cadeau? 16 duurzame cadeau-ideeën waar een minimalist blij van wordt

Een goed doordacht cadeau is een mooie, en vaak onverwachte manier, om een ander te laten zien dat je hem of haar begrijpt, zeker als hij of zij liever geen materiële cadeaus ontvangt. Het geven van een ervaring, in plaats van een fysiek cadeau, creëert niet alleen waardevolle herinneringen, maar laat ook zien dat je oprechte aandacht hebt voor de interesses van de ander. Onderzoek wijst dan ook uit dat we als ontvangers vaak gelukkiger worden van ervaringen dan van tastbare bezittingen. Ga maar eens bij jezelf na, welke cadeaus zijn je het meest bijgebleven? Weet je nog wat je afgelopen jaar voor je verjaardag hebt gekregen of voor Kerst? Voor mij geldt dat ik me de keren dat ik een ervaring cadeau kreeg veel beter kan herinneren dan de keren dat ik een fysiek cadeau kreeg.


Waarom ervaringen?

We worden dus blijer van ervaringen dan producten, maar waarom is dat zo? Ervaringen creëren herinneringen, die over het algemeen langer meegaan dan de blijdschap die voortkomt uit het krijgen van een fysiek cadeau. Terwijl het plezier van het hebben van een nieuw object na verloop van tijd vervaagt, blijven herinneringen aan ervaringen levendig en waardevol. Hiermee zorgt een ervaring voor een tijdloos geschenk. Daarnaast bieden ervaringen de mogelijkheid om ze te delen met anderen. Deze gedeelde ervaringen dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en geluk. Bovendien begrijpen we ons leven en geven we betekenis door middel van verhalen. Ervaringen voegen rijke verhalen toe aan ons levensverhaal, terwijl materiële bezittingen minder betekenisvolle verhalen in zich hebben.

Hier zijn enkele doordachte, minimalistische en duurzame cadeau-ideeën waarmee je iemand anders (langdurig!) blij mee kunt maken:

Uitstapjes

Lunchen, koffiedrinken of uiteten gaan is natuurlijk altijd een goed idee, maar er nog zoveel meer wat je samen kunt gaan doen!

1. Ga de natuur in en maak een boswandeling, of een wildplukwandeling eventueel met een boswachter van Natuurmonumenten/Staatsbosbeheer. Op onderstaande website vind je unieke wandelingen, zoals lichtjeswandelingen, en vollemaanwandelingen. Of beleef de natuur via al je zintuigen en ga onder begeleiding bosbaden. Avondwandelingen (staatsbosbeheer.nl) Agenda - Activiteiten en excursies in de natuur | Natuurmonumenten Agenda begeleide bosbadwandelingen (theforestbathingcircle.com)

2. Bezoek een botanische tuin voor een dag vol groen. Ook heel erg leuk om te doen in de winter, wanneer het buiten te koud of regenachtig is, maar je toch wat groen op wilt zoeken. Botanische Tuinen van Nederland | NVBT 3. Ga naar een tentoonstelling in een museum voor wat culturele inspiratie. Naar een museum heeft een museumkiezer die je helpt een museum te vinden dat past bij jouw interesses.

4. Ontspan met een avondje uit, zoals een concert, theater, of cabaret. Een overzicht van alle voorstellingen in Nederland vind je op Theatervoorstellingen in Nederland.


Zaadjes en planten

5. Geef een prachtige plant of zaadjes van een duurzame plantenwinkel, zoals Cruydt-Hoeck, Bolster of Sprinklr.


Een zelfgemaakt cadeau

Dit zijn natuurlijk ook fysieke producten, maar door de persoonlijke aandacht en liefde die ervoor nodig is om zelf een cadeau te maken, zijn dit toch cadeaus die voor de ontvanger bijzonder, persoonlijk en uniek aanvoelen.

6. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgebreide sjaal, huisgemaakte granola, een potje gedroogde kruiden uit eigen (moes)tuin, zelfgedraaide keramieken bordjes of kopjes.Iets dat je “op” kunt maken

Bied aan om samen te koken of een borrel te organiseren en zorg zo voor een onvergetelijke avond.

7. Een goede kwaliteit olijfolie, thee, chocolade, vegan kaas, wijn of kombucha. Kijk bij Mr. & Mrs. Watson of Max and Bien voor de heerlijkste vegan kazen. Bij Wilderland vind je thee en kombucha die de biodiversiteit herstellen, oftewel “natuurherstel om je vingers bij af te likken”. Nederlandse Streekwijnen verkoopt biologische en vegan wijnen uit Nederland.Een abonnement voor doorlopend plezier

8. Geef toegang tot een wereld van kunst en cultuur met de Museumjaarkaart.

9. Creëer meer rust en ontspanning met een abonnement op Headspace.

10. Voor de koffiedrinkers: een abonnement op biologische, duurzame en circulaire koffie van Anders Koffie.

11. Geef een biologische adoptie-appelboom cadeau en maak de groei en bloei van een appelboompje mee. In september en oktober geeft dit cadeau opnieuw: dan kun je de appels plukken. Dit kan bijvoorbeeld bij Boomgaard Olmenhorst, maar er zijn boomgaarden door heel het land waar je fruitbomen kunt adopteren.Een goed doel

Wel even overleggen met de ontvanger natuurlijk, maar hierbij een paar suggesties:

12. Schenk een stukje grond via organisaties als Land van Ons, Aardpeer of Mijn Natuur.

13. Plant een boom met Trees For All.


Creativiteit stimuleren

14. Bijvoorbeeld met een breipakket van PetiteKnit of een borduurpakket van Iris Borduurt. Of wat dacht je van een cursus (zuurdesem)brood bakken, pottenbakken, wildplukken of naaien?

Bij de Wilde School vind je bijvoorbeeld cursussen wildplukken, eetbare paddestoelen kweken en voedselbos ontwerpen. Leer kleding naaien met de patronen en instructies van Atelier Felie. De duurzame stoffen koop je hier ook meteen in de webshop.

Selfcare & spiritualiteit

15. Heerlijk ontspannen met een massage. Elke salon biedt wel een cadeaubon aan waardoor je een massage cadeau kunt geven.

16. Geef een sound healing, cacao ceremonie of een ademwerksessie cadeau. Op Hipsy vind je dit soort evenementen door het hele land en koop je meteen je kaartje.


Ik hoop dat deze lijst je heeft laten inzien dat minimaliseren en verduurzamen niet betekenen dat je moet stoppen met cadeaus geven. Minimalisme draait niet alleen om het verminderen van spullen, maar ook om het vergroten van datgene wat werkelijk van waarde en betekenis is. Door te kiezen voor een ervaring of beleving, kun je al een wereld van verschil maken. Dus, leg die eindeloze zoektocht naar het perfecte fysieke cadeau even opzij en geef iets dat een blijvende indruk achterlaat. Have fun!Comentarios


bottom of page