top of page

Opruimen zonder overweldigd te raken: 5 manieren om te beginnen


Laat me je meenemen naar mijn huis van ongeveer een jaar geleden: elke kast die ik opentrek is een chaos, ik breek mijn nek over rondslingerend speelgoed en mijn kledingkast hangt vol met items die te klein, te kriebelig of toch niet echt mijn smaak zijn. Het lijkt alsof ik mijn gedachten niet kan ordenen en ik voel me gestrest en onrustig. Een opgeruimd huis betekent voor mij een opgeruimd hoofd en meer rust in mijn leven. En ik weet dat ik hier niet de enige in ben. Onderzoek toont aan dat een rommelige en chaotische omgeving ons stressniveau verhoogt en onze productiviteit belemmert. Daarom was de eerste stap die ik zette naar een rustiger, eenvoudiger en meer slow way of life, het opruimen en ontspullen van mijn huis. Het was niet zo dat ik in een enorme hoarder-achtige omgeving woonde, maar voor mij was het teveel. En ik weet dat het voor jou ook overweldigend kan zijn om te beginnen met opruimen. Daarom deel ik in dit artikel vijf manieren om te beginnen met opruimen zonder overwhelm, maar met resultaat. Op deze manier ontstaat er letterlijk ruimte voor wat er echt belangrijk voor je is en kun jij ook meer rust en ontspanning ervaren in je eigen huis.


Iedereen hielp mee :)

  1. Opruimen over een langere periode: Mijn persoonlijke favoriete methode om op te ruimen is om elke dag iets te doen. Ik ben hiermee begonnen in de zomervakantie. Ik had drie weken vrij en besloot dat ik in deze periode mijn hele huis wilde opruimen en ontspullen, maar ik wilde niet overweldigd raken en natuurlijk ook kunnen genieten van mijn vakantie. Daarom begon ik klein. Wanneer je deze methode wilt toepassen begin dan ook met iets kleins, zoals het opruimen van je portemonnee of het uitmesten van één keukenkastje. Op deze manier voorkom je dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid opruimwerk in je huis. Door elke dag iets op te ruimen, behaal je dagelijks resultaat en zie je na een week al een groot verschil! Begin met zichtbare rommel, zoals een rommelige boekenplank in de woonkamer of een kapstok die volhangt met jassen uit elk seizoen. Dit motiveert meer dan bijvoorbeeld het opruimen van je kledingkast. Je ziet namelijk meerdere keren per dag het resultaat van het opruimen en raakt daardoor steeds opnieuw gemotiveerd om door te gaan met opruimen. Soms kost het je vijf minuten, soms een uur, afhankelijk van hoeveel tijd en energie je die dag hebt. Door het opruimen zo laagdrempelig mogelijk te maken, blijf je gemotiveerd en behaal je op lange termijn goede resultaten.

  2. De 30-dagen Minimalism Game: Dit is een manier om het ontspullen leuk te maken! Het spel werkt als volgt: op dag één doe je één item weg, op dag twee twee items, en zo ga je door tot het einde van de maand. Hierdoor wordt het ontspullen een uitdaging en kun je aan het einde van de maand honderden items uit je huis verwijderd hebben. Hoewel ik deze methode zelf niet heb geprobeerd, kan het voor sommigen een leuke manier zijn om op te ruimen. Toen ik zelf wilde opruimen, wilde ik meteen aan de slag en was het wegdoen van slechts één item per dag voor mij niet genoeg. Wel kan het spelen van deze game een leuke manier zijn om kinderen te betrekken bij het opruimen. Ze wennen aan het idee van het wegdoen van spullen en zullen door het spelelement steeds enthousiaster worden.

  3. De omgekeerde kledinghangertruc: Dit is een handige (en confronterende) methode om te ontdekken welke kledingstukken je eigenlijk nooit draagt. Het werkt als volgt: draai al je kledinghangers om en draai ze terug zodra je een kledingstuk hebt gedragen. Na een paar maanden zie je welke kledingstukken nog steeds omgekeerd hangen en kun je beslissen om ze weg te geven of te verkopen. Een variant op deze methode is om je kleding (of andere spullen) op te bergen en alleen te voorschijn te halen wanneer je ze wilt dragen of gebruiken. Dit kan helpen als je er nog niet klaar bent om spullen weg te doen, of als je erover twijfelt of je ze misschien toch nog een keer nodig hebt. Ik heb dit zelf vooral toegepast bij kleding waarvan ik het nog niet over mijn hart kon krijgen om weg te doen. Het is wel belangrijk om een moment in je agenda te zetten waarop je beslist wat er met deze spullen moet gebeuren (bijvoorbeeld na 90 dagen of na een jaar), want de kans is groot dat je deze kleding en spullen helemaal vergeet.

  4. De vuilniszak- of de wekkermethode: Ga door je spullen en vul een vuilniszak met spullen die je niet langer nodig hebt of wilt. Het kan helpen om jezelf een bepaald aantal vuilniszakken te geven en deze dan te vullen met spullen die weg kunnen. Een variant hierop is dat je jezelf een tijdslimiet geeft. Ik doe dit heel vaak wanneer ik veel dingen zie die opgeruimd zouden kunnen worden, maar tegelijkertijd ook niet zoveel zin heb. Ik zet mijn wekker voor 30 minuten en ruim alles op wat ik in 30 minuten kan doen. Het gaat er dus om dat je de tijd (wekker) of de ruimte (vuilniszak) afbakent. Tricks your brain into thinking okay that’s something I can do, this is an easy task. Misschien wanneer je bezig bent dat je denkt dit ging zo makkelijk nu blijf ik lekker doorgaan en misschien ook niet, maar dan heb je je doel in ieder geval al gehaald en kun je een nieuw opruimdoel instellen voor de volgende keer.

  5. De KonMari-methode: De Japanse opruimgoeroe kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Marie Kondo heeft een wereldwijde beweging op gang gebracht om te ontspullen en te organiseren. Haar methode draait er om dat je elk item door je handen laat gaan en jezelf de vraag stelt ”does this spark joy?”. Als dat niet het geval is, bedank je het item en laat je het los. Marie Kondo houdt vijf opruimcategorieën aan: kleding, boeken, papieren, Komono (overige items, dus alles van keukengerei tot decoratie) en sentimentele items. Door deze categorieën te volgen, is het idee dat je je focus richt op specifieke gebieden van je huis en je voorkomt dat je overweldigd raakt door alles tegelijk te willen doen. Voor mij werkte dit laatste niet. Het idee dat ik bijvoorbeeld alle kleding in ons huis op één grote hoop zou gooien en dan zou moeten uitzoeken zorgde bij mij juíst voor overweldiging. Voor mij voelt dit al te groot en werkt het beter om met de kleding uit één kast te beginnen. In het begin voelt het een beetje gek, maar de vraag “does this spark joy?” of “maakt dit mij blij?” helpt mij wel heel erg om keuzes te maken en items los te laten. Hierdoor voorkom je ook dat je spullen houdt om verkeerde redenen, zoals gevoelens van schuld of schaamte als je ze weg zou doen.

Tot slot wil ik nog benadrukken dat het er uiteindelijk niet toe doet hoeveel spullen je weg hebt gedaan of hoe minimalistisch je inrichting is. Het gaat er om dat ontspullen en het bewust kiezen voor de spullen die je wel wilt behouden een weg is naar minder stress, en meer rust en ruimte. Door te beginnen met kleine stappen, zoals het opruimen van één kastje per dag, kun je voorkomen dat je overweldigd raakt. Het mag langzaam! Vergeet niet om te genieten van de vrijgekomen ruimte en om trots te zijn op elke stap die je zet. Met deze mindset zul je merken dat ontspullen niet alleen een verandering in je huis, maar ook in je hoofd teweegbrengt. Succes!

Comments


bottom of page